Què és l'Aranès?
L’aranès és la varietat de la llengua occitana que es parla a la Val d’Aran. Es tracta d’una variant del gascó, un dels grans dialectes occitans, i més concretament del subdialecte gascó pirinenc oriental. És la llengua vehicular de l’ensenyament a la Val d’Aran des de 1984 i és oficial a tot Catalunya des de 2006.
S’escriu d’acord amb les Normes ortografiques der aranés. Aquestes Normes són una adaptació a l’especificitat aranesa de la norma occitana general. Les Normes van ser aprovades el 1983 per la Generalitat, revisades el 1999 i són la normativa lingüística que s’aplica per a l’ús de l’aranès a Catalunya. L’occità general compta amb una norma estàndard, també anomenada occità referencial, i estàndards regionals adaptats als sis grans dialectes.
Tant “occità” com “aranès” són denominacions correctes per referir-nos a la llengua pròpia de la Val d’Aran. També se’n pot dir “occità d’Aran”. El terme socialment més utilitzat i estès és el d’aranès, sovint també emprat com a sinònim d’occità o llengua occitana. És llengua oficial a tot el Principat de Catalunya des de l’any 2006.
Què hi fa un territori occità a Catalunya?
La vinculació de la Val d’Aran amb Catalunya comença el 1130 amb el Tractat d’Emparança i es confirma el 1313 amb l’atorgament de la Querimònia, document que permet a l’Aran tenir unes institucions pròpies de govern que mantenen el prestigi i l’ús de la llengua i que donen a l’aranès una especificitat dins Occitània.
Amb el Decret de Nova Planta, al segle XVIII la Val d’Aran esdevé una comunitat política regida pel governador i per l’assessor jurídic i les competències del Conselh Generau es van reduint en benefici dels representants reials, que a partir de 1725 presidiran les sessions del Conselh Generau, que es faran en castellà.
El Conselh Generau d’Aran queda definitivament abolit l’any 1834 a causa de la implantació de la divisió provincial de Javier de Burgos. La Val d’Aran passa a ser administrada per la Diputació provincial de Lleida.
Un segle i mig més tard, el 1991 es restableix el Conselh Generau d’Aran gràcies a la primera Llei de règim especial d’Aran, de 1990. El 2015 s’aprova la segona llei de règim especial d’Aran que reconeix la identitat d’Aran, històrica, geogràfica i lingüística, com a part de la realitat nacional occitana.
On puc aprendre’l?
Podeu trobar recursos per aprendre l’aranés i conèixer la presència occitana a internet al nostre directori d’Occitanosfera.