Carregant...
Aquesta pàgina emmagatzema galetes per funcionar, si continua navegant s'entén que accepta el seu ús. Més informació en Declaració de galetes o en Política de privadesa.

Què és Occitània?

Occitània és un territori lingüístic i cultural que va des de l’Atlàntic al Mediterrani i dels Alps als Pirineus. Es troba administrativament en quatre estats diferents: 32 departaments de l’estat francès, 12 valls alpines a l’estat italià, el Principat de Mònaco i la Val d’Aran.

Malgrat no haver-hi hagut històricament una entitat política occitana, la llengua i la cultura occitanes aporten, a l’Edat Mitjana, les primeres manifestacions culturals en una llengua europea després del llatí. Trobadors i trobairitz desenvolupen tota una literatura, expressió d’una nova cultura i civilització amb conceptes com l’amor cortès, la convivència i el paratge, és a dir, la igualtat entre dones i homes i entre classes socials. Aquesta literatura s’irradia pertot i influencia altres cultures naixents a Europa com la italiana, la francesa, l’anglesa, l’alemanya, la portuguesa, la castellana… i evidentment la catalana.

Aquesta civilització occitana entrarà en decadència amb l’emergència de noves entitats polítiques, principalment del Regne de França, que imposaran la llengua i la cultura del nord a la major part de l’Espai occità a partir del segle XVI. Si bé de llavors ençà la cultura i la llengua occitanes van ser arraconades de la vida pública en la major part del territori, han aconseguit sobreviure fins avui gràcies a les classes populars, a la renaixença literària del Felibritge de Mistral i als successius moviments occitanistes, que les han mantingut vives.

La llengua occitana només és reconeguda com a oficial a Catalunya per garantir els drets lingüístics de la Val d’Aran. A l'estat italià, se li ha atorgat l'estatus de llengua protegida i a l'estat francès no té cap reconeixement legal.

La bandera occitana és un símbol històric comú arreu d’Occitània: creu groga amb dotze vèrtexs en fons vermell. La creu occitana apareix avui a les banderes oficials de la ciutat de Tolosa, de la regió francesa Occitanie (que ocupa un terç d’Occitània), així com a l'escut del departament dels Alts Alps. La creu occitana s'ha implantat amb èxit a les valls occitanes del Piemont i també a la Val d'Aran, on ha estat integrada a la bandera del país. L’occitanisme inclou a la bandera un petit estel del set puntes al costat la de la creu.

Text relacionat: Què és l’aranés?

No oblidis subscriure't al nostre butlletí!
Amplia amb les nostres xarxes

Contingut relacionat

Amunt!