Carregant...
Aquesta pàgina emmagatzema galetes per funcionar, si continua navegant s'entén que accepta el seu ús. Més informació en Declaració de galetes o en Política de privadesa.

Temporada 1

La Gàrdia, l’Alguer dels occitans

Pòdcast
9 mesos
0
0

Què hi fa un poble occitanoparlant a Calàbria? Resolem un crim històric i aprofundim en les llengües d’Itàlia amb en Francesco Lafornara. En Zaku ens fa descobrir la ciutat occitana d’Argentina.

0:00 0:00

Descripció

Les petjades dels occitans valdesos ens duen fins a Calàbria, al sud de tot d’Itàlia, a l’empenya de la bota.

Rebem Francesco Lafornara, expert en llengües d’Itàlia?? i per tant, en occità vivaroalpenc i gardiol. Gràcies a ell, hem sentit l’occità més críptic i hem sabut entendre’l.

La primera pregunta que ens fem és què hi fa un poble occitanoparlant aquí. Ens posem la gavardina per resoldre un crim històric: la porta principal de les muralles de la vila és diu Porta de la Sang perquè allà hi va tenir lloc una matança brutal.

I a més en Zaku ens descobreix una colònia occitana desapareguda a l'Argentina.

Recontem la immensa diversitat lingüística d'Itàlia, amb un número de dos xifres, Disseccionem l’occità gardiol coneixent-ne la influència de la llengua napolitana i dels parlars calabresos.

Estrenem versió inèdita de “Veiquí l’occitan” de Joan Pau Verdier.

Als anys 1960 en Verdier ens cantava amb un sentiment mesclat d'orgull i resilència que, malgrat ens hagin robat la terra, la història i la llengua, l’esperit occità és ben present i el vent de la llibertat segueix bufant... La reversiona el tolosà Arnau Cance per Ò.C. Brigada.

Línia de temps

Crèdits

Contingut relacionat

No oblidis subscriure't al nostre butlletí!
Amplia amb les nostres xarxes

Continua la teva escolta!

Tots els episodis
Amunt!