Carregant...
Aquesta pàgina emmagatzema galetes per funcionar, si continua navegant s'entén que accepta el seu ús. Més informació en Declaració de galetes o en Política de privadesa.

Temporada 1

Mort per la patria

Audiodiaris
5 mesos
1
0

Baixem a la dimensió íntima de la mort en guerra – això és la poesía.

0:00 0:00

Descripció

Les aliances militars són una forma de reconeixement dels pobles, a canvi del delme de les seves nacions. A la Primera Guerra Mundial, el sacrifici de les lleves de perifèria substituiria les baixes d’altres individus de pretesa superior escala social. I catalans, occitans, bascos, algerians i colonitzats diversos deurien demostrar la seva fidelitat morint on un francés sobreviuria.

Els felibres (autors de la renaixença occitana) també es van veure empesos a la guerra. Alguns, fins i tot, eren voluntaris catalans del Sud: Josep Vidal i Sardà d’Almacelles. i Pere Ferrés-Costa de Sant Vicenç dels Horts. També Camil Campanyà i Mas, el líder visible dels Voluntaris Catalans i fundador de la revista La Trinxera Catalana, fill del Poble de Sants i mort pels ideals republicans.

Desde la perspectiva occitana, cal destacar Auberd-Bertrand Mistral (Abel Bréart), Leon Còrdas i les cartes de Loís Bonfils a Pèire Azéma. Bonfils va ser acusat per un tribunal de guerra de parlar Occità a un oficial, després va ser absolt i va morir per la pàtria francesa.

Línia de temps

  • 00:58 Morir per la pàtria dels altres
  • 01:33 La Val d'Aran Espanyolista
  • 03:11 Antología dels Felibres Morts
  • 04:28 El felibre català que defensa la República
  • 06:20 Cartes Occitanes del front
  • 07:32 Recompte de baixes

Crèdits

Guió: Manèl Zabala
Direcció: Zep Armentano
Veu-en-off: Eric Laquente

Realització: Barcelona Media Hub
Postproducció de so: Zep Armentano
Muntatge i postproducció: Marta Polo Ysalgué
Cap de Tècnics: David Valls Hurtado
Redacció de còpies: Zep Armentano

Supervisió Lingüística: Ferriol Macip
Subtitulació i traducció: Projecte Febus

Música: BuGuMi. Track: Today's diary - [No Copyright Music] Bossanova Music

Gràfics en moviment: Carlos de la Fuente Martín, Elena Caubet

L’#audiodiari “Occitània Explicada a Veu en Off” i els Audiodiaris del País Invisible són suplements audiovisuals del podcast País Invisible amb identitat intelectual independent, produïts per l’Associació per la Difusió d’Occitània a Catalunya (ADÒC) amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jornalet i L’Associació d’Amics de Jornalet.

Contingut relacionat

Programa sencer: St. Fèlix: Mort al país de xauxa

Estadístiques de la Primera Guerra Mundial per les colònies del Nord d’Àfrica: ja que ens hi posem, tenim aquestes dades. 173019 Algerians, 80339 Tunisis i 40398 Magrebins van servir a la tropes franceses. Les seves perdues s’estimen en 28200 morts i 7700 desapareguts (Font)

Antologuio di Felibre Mort a La Guerro

Cartes de Loís Bonfils van ser traduídes al francès per Guy Barral i es compren aquí (no els hi digueu que us n’hem donat l’accés integral en aquest altre enllaç)

Occitanica té un arxiu especialitzat en “Les Llengües de França durant la Guerra”. Aquesta és la fitxa en Occità de Loís Bonfils

Per un punt de vista purament català, encomaneu-vos a l’article de La Directa
No oblidis subscriure't al nostre butlletí!
Amplia amb les nostres xarxes

Continua la teva escolta!

Tots els episodis
Amunt!