Carregant...
Aquesta pàgina emmagatzema galetes per funcionar, si continua navegant s'entén que accepta el seu ús. Més informació en Declaració de galetes o en Política de privadesa.

Temporada 1

L’Occitània Imperial

Audiodiaris
1 mes
0
0

On han quedat les històries de l’antic Imperi Occità, aquell que va travessar el mar fins a Trípoli i Síria?

0:00 0:00

Descripció

En Zabala desafia les percepcions sobre l'occità, el seu pes demogràfic i històric. La configuració actual ens fa creure en una jerarquia de llengües grans i petites –si més no de dominants i subordinades–, quan de fet cada moment global té uns vencedors diferents segons estratègia geopolítica, exportacions, ocupacions i invasions.

El domini lingüístic, doncs, pot ser sovint un resultat de l’aplicació de la força, sigui de manera bel·ligerant o soterrada, i en un moment pots estar a dalt, com es pot estar a baix.

Amplieu els continguts del vídeo a la pestanya de Contingut adicional!

L’Audiodiari “Occitània Explicada a Veu en Off” i els Audiodiaris del País Invisible són un suplement audiovisual del pòdcast País Invisible amb identitat intel·lectual independent, produïts per l’Associació per la Difusió d’Occitània a Catalunya (ADÒC) amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jornalet i L’Associació d’Amics de Jornalet.

Línia de temps

  • 00:27 Rànquing de Llengües
  • 01:17 Colonialisme, què és?
  • 02:49 Passat imperial d'Occitània
  • 05:20 Ricard Cor de Lleó, l'occità

Crèdits

Guió: Manèl Zabala
Direcció: Zep Armentano
Veu-en-off: Eric Laquente

Realització: Barcelona Media Hub
Postproducció de so: Zep Armentano
Muntatge i postproducció: Ariadna Monleón
Cap de Tècnics: David Valls Hurtado
Redacció de còpies: Zep Armentano

Supervisió Lingüística: Ferriol Macip
Subtitulació i traducció: Projecte Febus

Música: BuGuMi. Track: Today's diary - [No Copyright Music] Bossanova Music

Gràfics en moviment: Carlos de la Fuente Martín, Elena Caubet

L’#audiodiari “Occitània Explicada a Veu en Off” i els Audiodiaris del País Invisible són suplements audiovisuals del podcast País Invisible amb identitat intelectual independent, produïts per l’Associació per la Difusió d’Occitània a Catalunya (ADÒC) amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jornalet i L’Associació d’Amics de Jornalet.

Contingut relacionat

Ricard Cor de Lleó va deixar obra escrita en occità. El reconeixereu a:

  • Robin Hood, el Príncep dels Lladres(1991): pel·lícula escollida ambientada a la Tercera Croada portada a terme pel Rei Ricard Cor de Lleó, amb Sean Connery (aquí en vestuari).

  • El Lleó a l’Hivern(1968), segona pel·lícula escollida on Ricard Cor de Lleó, Rei d’Anglaterra, Duc d’Aquitània, coincideix en elenc amb Felip II de França, amb qui es rumoreja que eren amants. El romanç de la pel·lícula, però, és entre Peter O’Toole (Lawrence d’Arabia) i Catherine Hepburn (La Costella d’Adam). Que heterosexual tot plegat!

Veure també:

Fonts relatives al nombre de parlants de les principals llengües d’Europa

La redacció de País Invisible reconeix la dificultat de verificació d’aquestes dades, elaborades pels mateixos estats que hi guarden interès, i desitgem que aquestes no distreguin del missatge que l’autor volia transmetre.

No oblidis subscriure't al nostre butlletí!
Amplia amb les nostres xarxes

Continua la teva escolta!

Tots els episodis
Amunt!