Descripció
En Zabala desafia les percepcions sobre l'occità, el seu pes demogràfic i històric. La configuració actual ens fa creure en una jerarquia de llengües grans i petites –si més no de dominants i subordinades–, quan de fet cada moment global té uns vencedors diferents segons estratègia geopolítica, exportacions, ocupacions i invasions.
El domini lingüístic, doncs, pot ser sovint un resultat de l’aplicació de la força, sigui de manera bel·ligerant o soterrada, i en un moment pots estar a dalt, com es pot estar a baix.
Amplieu els continguts del vídeo a la pestanya de Contingut adicional!
L’Audiodiari “Occitània Explicada a Veu en Off” i els Audiodiaris del País Invisible són un suplement audiovisual del pòdcast País Invisible amb identitat intel·lectual independent, produïts per l’Associació per la Difusió d’Occitània a Catalunya (ADÒC) amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jornalet i L’Associació d’Amics de Jornalet.
Línia de temps
- 00:27 Rànquing de Llengües
- 01:17 Colonialisme, què és?
- 02:49 Passat imperial d'Occitània
- 05:20 Ricard Cor de Lleó, l'occità
Crèdits
Guió: Manèl Zabala
Direcció: Zep Armentano
Veu-en-off: Eric Laquente
Realització: Barcelona Media Hub
Postproducció de so: Zep Armentano
Muntatge i postproducció: Ariadna Monleón
Cap de Tècnics: David Valls Hurtado
Redacció de còpies: Zep Armentano
Supervisió Lingüística: Ferriol Macip
Subtitulació i traducció: Projecte Febus
Música: BuGuMi. Track: Today's diary - [No Copyright Music] Bossanova Music
Gràfics en moviment: Carlos de la Fuente Martín, Elena Caubet
L’#audiodiari “Occitània Explicada a Veu en Off” i els Audiodiaris del País Invisible són suplements audiovisuals del podcast País Invisible amb identitat intelectual independent, produïts per l’Associació per la Difusió d’Occitània a Catalunya (ADÒC) amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jornalet i L’Associació d’Amics de Jornalet.
Contingut relacionat
Ricard Cor de Lleó va deixar obra escrita en occità. El reconeixereu a:
- Robin Hood, el Príncep dels Lladres(1991): pel·lícula escollida ambientada a la Tercera Croada portada a terme pel Rei Ricard Cor de Lleó, amb Sean Connery (aquí en vestuari).
El Lleó a l’Hivern(1968), segona pel·lícula escollida on Ricard Cor de Lleó, Rei d’Anglaterra, Duc d’Aquitània, coincideix en elenc amb Felip II de França, amb qui es rumoreja que eren amants. El romanç de la pel·lícula, però, és entre Peter O’Toole (Lawrence d’Arabia) i Catherine Hepburn (La Costella d’Adam). Que heterosexual tot plegat!
Veure també:
- Ramon IV de Tolosa, Comte de Trípoli.
- Pel colonialisme intern, informeu-vos sobre Robèrt Lafont. També va ser un terme llargament reflexionat per Frantz Fanon.
- Pels parlants d’anglès: Viquipèdia en català (2007), font desconeguda
- Pels parlants d’espanyol: La dada és d’Ethnologue que la recull al seu torn de l’Instituto Cervantes(2019), un organisme depenent del Ministeri d'Afers exteriors d'Espanya. La seva tasca és la promoció i ensenyament de la llengua castellana, així com la difusió de la cultura hispana.
- Pels parlants de francès: Organisation International de la Francophonie (2020). L'Oganització (OIF) es dedica a promoure la llengua francesa, els ideals francesos, i l'educació segons aquests estàndards.
La redacció de País Invisible reconeix la dificultat de verificació d’aquestes dades, elaborades pels mateixos estats que hi guarden interès, i desitgem que aquestes no distreguin del missatge que l’autor volia transmetre.