Carregant...
Aquesta pàgina emmagatzema galetes per funcionar, si continua navegant s'entén que accepta el seu ús. Més informació en Declaració de galetes o en Política de privadesa.

Temporada 2

Es Bòrdes, els maquis i la lluita per la llibertat

Pòdcast
6 mesos
2
1

1944. El foc dels morters capgira la pau del llogaret d’Es Bòrdes. Aquell dia hi havia una noça.

0:00 0:00

Descripció

A la confluència dels rius Garona i Joèu hi trobem un pol geoestratègic amb un passat de batalles rellevant. Allà mateix s’hi va construir un castell molt imponent, amb nom de lleó, que segles més tard Napoleó destruiria. Amb les pedres d’aquell castell es construiria el poble que avui visitem.

L’octubre de 1944, ara fa 79 anys, aquest lloc fou també protagonista d’un sagnant episodi bèl·lic que hagués pogut canviar la història. Aquells dies, el Partit Comunista d'Espanya va intentar envair la Val d’Aran des de l’estat francès comptant amb un atac dels maquis espanyols que estaven col·laborant amb la resistència francesa i derrocar el règim de Franco. Un petit error de no res va fer fracassar l’operació que va acabar amb una cruenta escabetxina. Per recordar-ho tenim a l’estudi la Mireia Boya, que en va fer un documental entrevistant els veïns que ho van veure i viure en primera persona. I ja que la tenim a l’estudi, no podem no parlar amb la Mireia de la seva vida a la política, de la seva carrera com a ambientòloga i del seu compromís occitanista.

En la seva secció, en Manèl Zabala li explica a Veu en of les diferents traduccions de la Bíblia en occità no només en diferents dialectes sinó en diferents èpoques i en diferents sensibilitats religioses. Per fer-ho analitza l’escena en què els mestres de la llei volien lapidar una dona adúltera, aquella que diu: “qui estigui lliure de pecat que llenci la primera pedra”. Aprofita per descobrir-nos el bo i millor del vocabulari extramarital i cornut.

I en Zaku, com de costum, ens comenta l'actualitat occitana i del País Invisible a les xarxes, agraeix el suport i que haguem passat de 500 seguidors, recorda on tenim recursos per aprendre l’occità aranès comparteix informació sobre pròximes presentacions.

L'episodi conclou amb una interpretació de la cançó revolucionària "La Libertat", que simbolitza la lluita per la llibertat i l'esperit de resistència que es manté viu fins als nostres dies.

Línia de temps

  • 00:02:52 On Som?
  • 00:04:05 Com parlen?
  • 00:06:44 Castèth Leon
  • 00:12:12 Occitània Explicada a Veu en Off
  • 00:21:13 Entrevista a Mireia Boya
  • 00:33:02 On estudiar Aranès?
  • 00:35:20 Aqueth dia i auie ua nòça
  • 00:41:43 Maquis
  • 00:56:57 Música

Crèdits

No oblidis subscriure't al nostre butlletí!
Amplia amb les nostres xarxes

Continua la teva escolta!

Tots els episodis
Amunt!