Carregant...
Aquesta pàgina emmagatzema galetes per funcionar, si continua navegant s'entén que accepta el seu ús. Més informació en Declaració de galetes o en Política de privadesa.

Recepta per cuinar crespèths o creps aranesos

Article
1 mes
0
0

Voleu gaudir del dolç més famós de la Candelera? Els creps dolços són típics de tota Occitània. Acompanyats de sucre o mermelada, eren la manera ideal d’aprofitar els primers ous de l’any.

Avui cuinarem crespèths! Segons la zona, també se’n poden dir pescajons o pasteres i no deixen de ser la recepta original occitana dels crêpes. En català en direm “Crespells”. Sabíeu que segons el pensament màgic, el primer crespèth de l’any s’ha de guardar a l’armari? “Amagar” un crespèth entre la roba de llit és un petit ritual que confereix fertilitat i abundància per tot l’any.

Relació dels creps amb la Candelera

Acompanyats de sucre o melmelada, els creps eren la manera ideal d’aprofitar els primers ous de l’any. La Candelera es pot considerar la primera festivitat dins del cicle de la Pasqua, donant tancament al cicle de Nadal, indicant que ja cal desmuntar pessebre i arbre. La Candelera és una data molt lligada al canvi de temps i avisa que el dia s’allarga i pugen les temperatures. Especialment si el gener ha estat ventós cal esperar una candelera amb pluges, i d’aquí el refrany “Si la candelera plora, l’hivern és fora”.

Vicent Marqués recull un fum de refranys sobre els dolços dels costumaris català i occità en la seva obra Història de la Cuina Catalana i Occitana, en podeu llegir uns quants sobre els crespells aquí.

La Candelera és una data molt lligada al canvi de temps i avisa que el dia s’allarga i pugen les temperatures.

Ingredients pels Crespèths

Seguirem la recepta de l’Elisa Salomon.

Ingredients:

  • 2 ous
  • 1 cullerada sopera d’oli (pot ser mantega)
  • 1 cullerada sopera de sucre amb aroma vainilla
  • 2 gots petits de llet
  • 3 gots petits d’aigua
  • ½ cullerada de sal
  • 2 cullerades soperes d’anís
  • 300g de farina

Com cuinar els crespèths

Som-hi amb les instruccions!

  • Batem els ous incorporant l’anís, la sal, el sucre amb essència de vainilla, l’aigua i la llet.
  • Cal afegir la farina, tamisada, per a que quedi “una pasta lleugera” ni massa clara ni massa espessa.
  • Posem oli o mantega a la paella.
  • Quan l’oli sigui calent, vessem la pasta amb compte a la paella i l’estenem ajudant-nos d’una espàtula ampla de punta quadrada. (Posem la pasta justa per cobrir la paella, o aconseguirem un “panqueque” en comptes d’un crespell!)
  • Quan s’hagi cuit, podrem girar el crep (abans d’aquest punt, ens resultarà impossible). Si ho hem fet bé estarà dauradet de sota.
  • El llevem de la paella i l’emplatem. Anirem repetint el procés, fent més crespèths fins a acabar la pasta. Per evitar que s’enganxin, podrem afegint una cullerada d’oli a conveniència. Recomanem una paella antiadderhent!

    I això és tot! L’autora de la recepta va ensenyar-nos a cuinar crespèths pel programa Aranésòc. Ja no diu res de nou, però el reportatge té una calidesa humana que sempre convida a veure’l.

No oblidis subscriure't al nostre butlletí!
Amplia amb les nostres xarxes

Contingut relacionat

Amunt!